» Proiecte in desfășurare

Proiecte in desfășurare

Manual de Limba Semnelor Române

Proiectul ,,Manual de Limba Semnelor Române’’ are ca scop lansarea în premieră a primului manual digital în Limba Semnelor Romana pentru 2000 de elevi cu deficiențe de auz ce vine în ajutorul Ministerul Educației Naționale și a celor 18 unități de învățământ speciale pentru elevii cu deficiențe de auz din România. Manualul va fi disponibil online pe site-urile www.ailg.ro și https://www.manuale.edu.ro/.

Nevoia de comunicare este cea mai importantă în viața unui copil cu deficiențe de auz deoarece acesta se dezvoltă armonios, își descoperă identitatea sa culturală, își formează propria personalitate, socializează și se integrează cu ușurință în societate.

Prin implementarea acestui proiect, elevii cu deficiențe de auz și cadrele didactice vor avea un suport digital în învățarea și uniformizarea limbii semnelor române satisfăcându-le nevoile de comunicare, socializare, dezvoltare personala și integrare.

Acest pas reprezintă importanța recunoașterii limbii semnelor romane ca limba maternă a persoanelor surde, o soluție de creștere a nivelului de comunicare între elevii surzi și cadrele didactice, o implicare mai mare a elevilor surzi în activitățile școlare, extrașcolare și o creștere a ratei promovabilității a elevilor surzi la teste și examene.

Cu sprijinul Fundației Orange, proiectul ,,Manual de Limba Semnelor Române’’ pentru elevii surzi va avea un impact puternic asupra comunității persoanelor cu deficiențe de auz pentru ca va genera schimbări pozitive, creșterea nivelului de comunicare, integrare, a încrederii și stimei de sine, creșterea interesului pentru informații digitale și creșterea nivelului de implicare a autorităților și instituțiilor publice.