» Proiecte în desfășurare

Proiecte în desfășurare

Dezvoltare personală în limba semnelor române


Proiectul „Dezvoltare personală în limba semnelor române” (DPLSR) este o continuare a proiectelor de accesibilizare pe care ANIALMG le-a desfășurat în ultimii ani cu sprijinul Fundației Orange. Comunitatea surzilor din România are acces extrem de limitat la resurse, informații și servicii de sprijin, consiliere psihologică sau psihoterapie în limba semnelor române. Prin acest proiect ne dorim să acoperim o parte din aceste nevoi, oferind surzilor informații esențiale din acest domeniu, adaptate și traduse în limba acestei comunități.

Desfășurat în parteneriat cu Asociația națională a profesorilor pentru elevi cu deficiențe de auz „Virgil Florea”, scopul proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea a vieții surzilor și de a crește nivelul autoreprezentare, prin accesul la informații despre dezvoltarea personală, despre autocunoaștere, despre cum funcționează creierul sau cum ne gestionăm emoțiile și relațiile. Cele 250 de filmări în limba semnelor române includ definiții, explicații, exemple și exerciții de dezvoltare personală. Capitolele includ și informații pentru elevii surzi, însă proiectul este destinat întregii comunități a surzilor – și nu numai, toate materialele video fiind dublate și subtitrate.

În contextul războiului din Ucraina, am creat, ca extensie a acestui proiect și cu sprijinul psihologilor cu care colaborăm, un ghid de ajutor emoțional în situații de criză în limba semnelor române și în limba semnelor ucrainene.

Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2020 – decembrie 2022 iar rezultatele proiectului pot fi accesate pe site-ul https://dezvoltare.ailg.ro.

Mai multe despre activitatea proiectului puteți afla urmărind pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/ANIALMG.

Proiectul „Dezvoltare personală pentru surzi în Limba Semnelor Române” este finanțat de Fundația Orange prin programul Lumea prin Culoare și Sunet – ediția 2020, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.