» Despre noi

Despre noi

Existăm pentru că...

...am dorit ca persoanele surde din România să beneficieze de servicii de interpretare de calitate, așa cum este firesc și cum au dreptul prin lege. Din 2008 creăm oportunități, asigurăm colaborări, inițiem şi susținem demersuri prin care creștem calitatea și răspândirea serviciilor de interpretare, contribuind astfel la posibilitatea ca persoanele surde să participe activ la viața socială și culturală a comunității în care trăiesc. Am pornit de la nevoile reale și imediate ale comunității surzilor, nucleul fondator al asociației fiind format chiar din persoane surde, o situație unică în rândul asociațiilor de interpreți în limbaj mimico-gestual.


Avem drept misiuni principale formarea și perfecționarea continuă a interpreților în limbaj mimico-gestual românesc și oferirea de servicii de interpretare la standarde cât mai înalte. Implicit, susținem o strânsă colaborare între interpreții în limbaj mimico-gestual din România, apărăm drepturile acestora și promovăm profesia de interpret în limbaj mimico-gestual.

Printre obiectivele noastre menționăm creșterea numărului interpreților autorizați în limbaj mimico-gestual astfel încât aceștia să poată acoperi nevoile de interpretare din întreaga țară. Pentru aceasta, organizăm anual cursuri de formare în profesia de interpret în limbaj mimico-gestual și facilităm accesul acestora la seminarii, conferințe și evenimente internaționale în vederea formării profesionale continue. De asemenea, ne străduim să creștem permanent standardele serviciilor de interpretare oferite și să facem ca această profesie să devină cât mai bine cunoscută și înțeleasă atât de către persoanele surde cât și de către cele auzitoare.

Credem în...

...drepturile persoanelor surde de a avea acces la informații și servicii în limba comunității lor, de a-și putea exercita drepturile și obligațiile de cetățeni în mod egal cu ceilalți. Credem în dreptul persoanelor surde de a-și utiliza și promova limba și cultura, precum și în capacitatea acestei comunități de a se dezvolta și de a se auto-reprezenta.

Viziunea noastră include o societate în care persoanele surde au acces real la educație, servicii medicale, informații de interes public și orice alte servicii, evenimente și activități esențiale unei vieți armonioase. Într-o astfel de societate, rolul fundamental al unei rețele de interpreți profesioniști este acela de a facilita comunicarea în toate mediile în care este necesar, în completarea serviciilor și tehnologiilor asistive.

Tocmai din acest motiv, valorile după care ne ghidăm și pe care le insuflăm și interpreților, includ respectul față de diversitatea culturală, profesionalismul, imparțialitatea, confidențialitatea și dezvoltarea continuă.
Astfel, prin viziunea și valorile noastre, susținem paradigma socio-culturală în abordarea surdității.

Mai multe despre noi

Ce am realizat

Echipa asociației

Ce face un interpret

`