» Motanul încălțat

Motanul încălțat

de Charles Perrault

Demult, foarte demult a trait un morar care avea trei feciori. După moartea tatălui cei trei fii au primit moştenire o moară, un măgar şi un motan. Fiul cel mare a primit moara. Fiul mijlociu a primit măgarul, iar fiul cel mic motanul.

Ce folos pot să am de la un motan? Fraţii mei vor putea să-şi câştige pâinea cu uşurinţă, dar eu voi muri de foame.” gândea, supărat, mezinul.

– Nu fi trist, stăpâne! îi zise într-o bună zi motanul, cu glas omenesc. Fă-mi rost numai de o pereche de cizme, ca să pot umbla mai uşor prin păduri şi câmpuri. Îți promit că n-are să-ţi pară rău!

După puțin timp motanul a aflat că regele a ieşit împreună cu fiica lui la plimbare cu trăsura. Motanul a alergat înaintea caleştii şi le-a spus ţăranilor care strângeau fânul:

– Dacă vă întreabă regele ale cui sunt câmpurile acestea mănoase, să-i spuneţi că sunt ale marchizului de Carabas. Dacă nu spuneți asta veți fi foarte sever pedepsiți! Aţi înţeles?!

Auzind vorbele motanului, ţăranii s-au speriat straşnic.

Când a ajuns lângă ei trăsura regelui, aceştia au făcut întocmai cum le-a poruncit motanul încălţat.

– Ale cui sunt câmpurile acestea? a întrebat împăratul.

– Ale marchizului de Carabas! au răspuns ţăranii.

– Marchizul ăsta pare a fi un gospodar foarte bun, a spus regele fiicei sale.

Apoi, motanul îi porunci stăpânului să se scalde în râu când vor trece pe acolo regele şi prinţesa. Zis şi făcut! Feciorul de morar l-a ascultat pe motanul său. Când trăsura regelui s-a apropiat de dânşii, s-a dezbrăcat şi a intrat în apă. Iar motanul, care i-a ascuns repede hainele, a început numaidecât să strige: „Ajutor! Marchizul de Carabas a fost jefuit! Hoţii i-au furat îmbrăcămintea!”

Auzind aşa o grozăvie, regele a ordonat slugilor să-l ajute pe marchiz, apoi i-a dat acestuia cel mai frumos costum regal. În hainele acelea elegante, marchizul arăta şi mai frumos. Prinţesa s-a îndrăgostit de el de îndată, iar regele l-a invitat să facă împreună o plimbare cu trăsura lui.

Între timp, motanul cel isteţ a plecat să-l caute pe căpcăunul bogat, care era adevăratul stăpân al câmpurilor bogate. Căpcăunul locuia într-un castel măreţ, dar foarte întunecat, undeva la poalele unor dealuri. Când a intrat în castel, motanul a făcut o reverenţă şi i-a spus căpcăunului:

– N-am putut trece pe lângă castelul acesta frumos fără să fac o vizită Măriei Voastre. Eram curios pentru că am auzit că puteţi să vă transformaț în orice fel de animal. E adevărat? se prefăcu neştiutor motanul.

– Este adevărat! S-a lăudat căpcăunul. Spune un animal şi voi intra pe dată în pielea lui!

– Aş vrea să vă transformaţi într-un leu fioros, dacă se poate, i-a cerut motanul.

Căpcăunul a început să râdă cu un râs înspăimântător, apoi s-a transformat într-un leu falnic care a început să ragă. Motanul s-a speriat foarte, dar nu și-a arătat frica. Apoi a spus:

– Mă întreb dacă înălţimea voastră poate să se preschimbe şi într-un animal mic şi nevinovat. De exemplu, într-un şoricel.

De îndată ce căpcăunul s-a preschimbat într-un şoricel, motanul nu mai stătu nicio clipă pe gânduri: sări pe el şi l-a înghiţit dintr-o singură suflare.

Când caleaşca împăratului a poposit la poarta castelului, motanul încălţat a ieşit în întâmpinare.

– Bine aţi venit, Maiestate, în castelul marchizului de Carabas!

Toți musafirii au fost foarte uimiți de minunatul castel, dar cel mai tare a fost uimit feciorul de morar, care nu putea să înțeleagă cum a făcut motanul toate acestea.

Apoi, motanul încălţat i-a poftit înăuntru, unde îi aştepta o masă îmbelşugată, aranjată după toate regulile eleganței.

Regele a fost nespus de plăcut impresionat de bogăţia şi de gusturile desăvârşite ale marchizului de Carabas, aşa că i-a zis:

– Dragă marchize, dacă și fiica mea este de accord, eu îți dau voie să te căsătorești cu fiica mea.

Privind-o pe prinţesă care îi zâmbea galeş, marchizul de Carabas încuviinţă pe data, dar nu putea să creadă că așa noroc mare a dat peste el.

Apoi, nu peste mult timp, tinerii au făcut o nuntă mare, care a ţinut trei zile şi trei nopţi. Uite aşa, cu ajutorul unui motan isteț, a ajuns feciorul de morar ginerele regelui!

Text prelucrat (rezumat) de Chirteș Gabriela împreună cu echipa de filmare ANIALMG după textul original cu titlul Motanul încălțat.