» Câinele și cățelul

Câinele și cățelul

de Grigore Alexandrescu

Samson, dulău mare de curte, stă de vorbă cu un bou. Îi spune că nu poate suferi (nu-i plac) animalele mari ca lupii, leii sau urșii, care cred că persoana lor este cea mai valoroasă din lume și așteaptă ca alte animale să fie servitorii lor. Mai spune că, poate, și el este de neam mare, dar nu vrea să arate pentru că este modest. I-ar plăcea foarte mult dacă toate animalele ar avea drepturi egale pentru că nu-i place când alte animale îi spun ,,Domnia-voastră!”. Ar fi bucuros dacă alte animale i-ar spune simplu ,,câine”, adică ar fi egali.

Cățelul Samurache, care era și el în curte a auzit despre ce au vorbit cei doi. Se apropie de ei și le spune că au idei minunate, că respectă părerile (opinia, ideile) lor despre egalitate, libertate și dreptate.

Supărat din cauză că Samurache îi numește ,,frați”, Samsom vrea să-l bată.

Apoi, continuă discuția, certându-se. Samurache îi amintește lui Samson despre ideile lui democratice despre egalitatea între toate animalele.

Samson spune că el vrea să fie egal, dar nu cu cei care sunt sub nivelul său.

 

Morala (învățătura): la fel și în lumea oamenilor, mulți vor să fie egali, dar numai cu cei mai importanți ca ei.

 

Text prelucrat (rezumat) de Chirteș Gabriela împreună cu echipa de filmare ANIALMG după textul original cu titlul Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu.