» Banul muncit

Banul muncit

după Alexandru Mitru

Trăia odată un om foarte harnic, pe nume Petcu. El avea un fiu, care se numea Iliuţă. Acesta era foarte leneș și mincinos. Nu-i plăcea să învețe sau să lucreze. De dimineața până seara nu ştia să facă altceva decât să doarmă. Tata era sever în educație, dar mama sa îl răsfăța și mereu îi spunea:,, Lasă, este timp destul ca să înveți să fii harnic și să muncești!”

 

Tata s-a săturat de fiul său leneș și a hotărât să-l schimbe și să-l educe. Într-o zi, tata a chemat pe fiul său Iliuţă şi i-a zis:

– De mâine trebuie să mergi la lucru. Nu vreau să te întorci acasă până când nu ai câştigat un salar bun.

 

Iliuţă s-a prefăcut că pleacă să muncească, dar în adevăr nu a fost așa. Mama sa l-a ascuns în pădure și îi ducea mâncare. Iliuță se plimba și dormea liniștit.  Apoi mama i-a dat un galben de aur.

 

Băiatul a mers la tatăl său și a spus o minciună:

– Uite, tată, am muncit și am câștigat un ban de aur!

Tata a luat banul, s-a uitat la băiat şi supărat a aruncat banul în foc spunând:

– Acesta nu e ban câştigat de tine! Pleacă! Nu ești fiul meu!

 

Iliuţă a ridicat din umeri. Nu l-a interesat ce a făcut tata cu banul de aur. A plecat din nou în pădure și s-a culcat. După un timp a început să se gândească că nu e bine că a supărat pe tatăl său. A simțit în suflet tristețe pentru că îl iubea pe tatăl său. A hotărât să înceapă să muncească.

A căutat de lucru și a muncit cu hărnicie o lună, gândindu-se că tatăl său va fi bucuros și mândru de el.

După ce a primit salarul a mers acasă și a arătat tatălui său banul de aur pe care l-a câștigat. Băiatul a spus:

– Uite, tată, banul cu adevărat muncit de mine!

Tata s-a uitat la banul de aur, s-a uitat la fiul său, apoi a luat banul și l-a aruncat în foc. Băiatul s-a speriat și a sărit să scoată banul din foc.

– Nu, tată, nu-l arunca în foc! Eu am muncit o lună pentru acest galben de aur!

Iliuță a băgat mâna în foc și a scos galbenul. Focul l-a ars la mână, dar nu i-a păsat pentru că a salvat banul pentru care a muncit. Atunci, pe fața tatălui său a văzut bucuria și fericirea.

– Acum te cred pe tine că ai muncit pentru acest ban de aur. Așa e banul muncit. Cine muncește pentru el îl respectă și îl preţuieşti cu adevărat! Fiule, sunt mândru de tine!

Apoi fiul a povestit tatălui său adevărul despre toate minciunile și vicleniile pe care le-a făcut împreună cu mama sa. Mama a înțeles cât de mult a greșit în educația fiului său.

Tata a iertat pe amândoi și s-au îmbrățișat fericiți și au promis că în familia lor nu va fi niciodată minciună, viclenie și lene.

Au trăit fericiți în continuare!

 

Text prelucrat (rezumat) de Chirteș Gabriela împreună cu echipa de filmare ANIALMG după textul original cu titlul Banul muncit de Alexandru Mitru.