Orice persoană are dreptul de a urma studii superioare dacă dorește. Persoanele deficiente de auz pot urma orice facultate, cu condiția:
Să aibă acces real la informațiile transmise atât verbal cât și scris (adică să audă suficient de bine cu ajutorul aparatelor auditive sau să aibă acces la serviciile unui interpret în limbaj mimico-gestual) și să poată participa pe deplin la toate activitățile de învățare.
Să poată face față dificultății materiilor – această condiție, aceea de a reuși să înveți și să treci cu succes examenele, nu depinde de pierderea de auz, ci doar de nivelul tău de cunoștințe și de ambiție.
Fiecare facultate are propria procedură de admitere a studenților. La unele facultăți, cum ar fi facultatea de medicină, există un examen de admitere pentru care trebuie să te pregătești mult timp dinainte. Însă la multe facultăți nu este examen de admitere, este suficient să depui un dosar cu documentele pe care facultatea le solicită.
Învățământul superior de stat este gratuit, însă locurile sunt limitate. La unele facultăți, unde concurența e mare, e posibil să nu reușești să ocupi un loc bugetat (învățământ gratuit) ci doar unul cu taxă. Însă dacă în primul an obții o medie suficient de mare, poți trece pe un loc bugetat în anul următor. Dacă înveți foarte bine poți obține o bursă (în bani) de la facultate sau poți participa la programe internaționale cum ar fi Erasmus. Prin astfel de programe poți studia un semestru sau un an la o facultate din altă țară a Uniunii Europene, cu ajutorul unei burse plătite.
Există de asemenea și burse de ajutor social, în cazul în care familia care te întreține are un venit foarte mic. Ca student cu deficiență de auz poți beneficia de reducere sau chiar gratuitate la cazarea în căminele studențești, la cantinele studențești și în taberele studențești.
Facultățile cele mai frecventate de către studenții deficienți de auz sunt cele care tind să aibă o orientare practică: arte plastice, asistență socială, kinetoterapie, însă nu te împiedică nimic să încerci să îți urmezi visul la orice facultate dorești.
,,Mă numesc Ioana și sunt persoană surdă. În prezent sunt studentă la Universitatea de Artă și Design. Frecventez cursurile cu toate că nu înțeleg mereu ce spun profesorii, însă apelez la ajutorul colegilor mei și îi contactez pe profesorii mei când am nelămuriri. Apelez uneori la serviciile de interpretariat în limbaj mimico – gestual. Iubesc designul vestimentar și sper să am firma mea în viitorul apropriat sau să mă angajez la un designer renumit pentru a învăța toate secretele din acest domeniu.”
Sursa