» Sfaturi după absolvirea liceului

Sfaturi după absolvirea liceului

Ai absolvit liceul. Ce faci?

Nu te opri aici, mergi mai departe. Poți urma o facultate!

Persoanele cu deficiențe de auz au aceleași drepturi și pot face la fel de multe lucruri ca și toți ceilalți.

Știai că?

BSD – Biroul pentru Studenți cu Dizabilități de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj te ajută gratuit să îți alegi o facultate care ți se potrivește, îți oferă informații cu privire la condițiile de înscriere și facilitează accesul real la educație, inclusiv prin oferirea, la cerere, de interpretare în limbaj mimico-gestual a cursurilor.

SAU Imediat după absolvirea liceului îți poți găsi un loc de muncă.

Fie că ești deficient de auz sau nu, în ziua de azi nu e tocmai ușor să găsești un loc de muncă. Dar în nici un caz nu e  imposibil! Te poți înscrie la AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă). Prin intermediul lor poți găsi un loc de muncă, sau, poți căuta anunțuri de locuri de muncă pe care tu le consideri potrivite pentru tine. Dacă e nevoie, poți apela la un interpret în limbaj mimico-gestual pentru a te ajuta să iei legătura cu angajatorul, deoarece de multe ori primul contact este telefonic.

Exemplu: X absolvit școala profesională pentru surzi: a lucrat la câteva firme imediat după absolvire, însă a urmat o perioadă de 6 ani în care nu a găsit de lucru. Anul trecut, cu ajutorul unui interpret a căutat mai multe locuri de muncă, a fost la interviuri, la una din firme chiar s-a angajat de probă  însă nu i-a plăcut și a plecat. A găsit apoi o altă firmă, a fost împreună cu interpretul la interviu, a trecut testul de angajare, iar acum lucrează de 8  luni la o firmă mare din Cluj și este foarte mulțumit de condiții și de salariu. A reușit astfel să ia un credit de la bancă și să-și cumpere o mașină.

SAU  îți poți deschide o afacere! Există firme care oferă servicii de consultanță în deschiderea unei afaceri sau a unui PFA și te ajută să îți începi afacerea. Și aici e posibil să ai nevoie de un interpret în limbaj mimico-gestual, cel puțin la început, până pornești afacerea.

Sursa