» Reguli pentru pietoni

Reguli pentru pietoni

Orice persoană care se deplasează pe jos, pe un drum public este PIETON.

Reguli pentru pietoni:

– Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare. Dacă trotuarele lipsesc, să meargă pe potecile laterale sau pe acostamentul drumurilor publice.

– acostament (partea de pietriș de langa asfalt)

Sursa imaginii: http://www.proidea.ro/noutati-produse-1/placi-acostament-lefix-bp35-bp50-hudro-bg-6475/hydro_bg_placi_acostament_lefix_logo1.jpg

– Când lipsesc și potecile și trotuarele, pietonii trebuie să circule pe partea stângă , în directia de mers, cât mai aproape de marginea drumului. Dacă se circulă în grup, să meargă în șir indian.

– Pietonii nu trebuie să staționeze pe carosabil sau să se deplaseze în fugă

– Traversarea se va face numai prin locurile special amenajate (ex.zebra, indicatoare) sau cu semnalizări (semafoare)

– Traversarea se face în pas vioi (repede), perpendicular pe axul drumului, adică pe cel mai scurt drum, numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatorului “trecere de pietoni”, pe lumina verde a semaforului, sau la semnalul agentului de circulatie, cu semnificatia de “liber”.

Sursa imaginii: http://www.avocatnet.ro/UserFiles/Image/Roxana/semnale%20politisti%20trafic/rotire%20vioaie%20brat.jpg

La intersectiile fără “zebră” sau agent de circulatie , etc. traversarea se va face pe la coltul intersectiei , numai după ce fiecare pieton s-a asigurat (s-a uitat) din ambele părti, lăsând să treacă vehiculele care se apropie în acel moment.

– Pietonii pot traversa drumul cu marcaje (zebra) numai pe lățimea acestor marcaje ! (nu pe langa zebra)

Se interzice pietonilor :

– Este interzis ca pietonii să circule pe autostrăzi;

– Dacă există amenajări speciale pentru pietoni, este interzis ca ei să circule pe carosabil.

– Este interzis ca pietonii să traverseze  drumul public prin alt loc decât cel permis. Chiar dacă este un loc de traversare, este interzis ca pietonii să traverseze fără să se asigure.

– Este interzis ca pietonii să prelungească timpul de traversare, să întârzie sau să se oprească fară motiv;

– Dacă se apropie mașina salvării, a pompierilor, a politiei (cu atenționare acustica sau luminoasa) sau coloana oficială, atunci e interzis ca pietonii să traverseze.

– Este interzis ca pietonii să traverseze drumul public prin spatele sau prin fata unui autovehicul sau tramvai, care staționează.

– Este interzis ca pietonii să traverseze, strecurându-se printre autovehicule parcate în apropierea bordurii sau trotuarului.

– Este interzis ca pietonii să traverseze prin locuri cu insuficientă vizibilitate (curbe, vârfuri de panta)

– Este interzis ca pietonii să traverseze peste calea ferată, când semnalul luminos sau pozitia barierei sau semibarierei interzice trecerea;

– Dacă există locuri unde sunt instalate dispozitive de protecție a pietonilor (ex. gărduleț) este interzis ca ei să sară peste ele și să traverseze.

Sursa