» Sfaturi de circulație cu bicicleta în oraș

Sfaturi de circulație cu bicicleta în oraș

Pentru a circula în sigurantă cu bicicleta prin oras, este foarte important să cunoști regulile elementare de circulatie.

Trebuie să fii atent și conștient de intențiile celorlalți participanți la trafic, să cunoști calitatea drumului. De asemenea e foarte important  să ai o bicicletă cu frâne care funcționează bine.

Pe trotuar au dreptul să circule doar pietonii, iar pistele de bicicletă nu sunt peste tot, astfel ca tu va trebui să conduci pe soselele cu trafic auto.

Sfaturi utile:

Utilizați casca de protectie, să nu vă fie rușine să o purtați pentru că ea vă protejează în caz de accident.

Când cărați greutăți aveti grijă că bicicleta s-ar putea să se comporte diferit. O plasă pusă pe ghidon, sau o geantă cărată pe un umăr, va poate dezechilibra.

Mare atentie la masini:

  1. Principalele pericole de pe șosele sunt soferii neatenti, și chiar dacă știi că ai prioritate, nu depăși sau nu schimba direcția până nu ești convins că șoferul a înțeles intentia ta, și are bunăvointa să te lase să treci.
  2. Pastrează o distanță mi mare atunci când circuli în spatele unui autobuz, sau al unei masini, pentru a observa și evita din timp gropile de pe drum, și pentru a frâna imediat în caz că cel din față frânează brusc.
  3. Dacă te afli pe sosele cu trafic auto trebuie să ai în parmanență una din mâini pe ghidon. Nu ai voie să circuli fără să ai măcar o mână pe ghidon.
  4. Pe sosele cu trafic auto, nu mergeți două biciclete în paralel. Mergeți în șir indian.

 

Atentie la conditiile de drum

  1. Atentie la șanturi, denivelări, linii de tramvai. Orice denivelare vă poate face să cădeți. Șinele de tramvai trebuie abordate perpendicular, aveti grijă la ele mai ales dacă sunt ude, roata bicicletei poate să alunece.
  2. Atentie la borduri. Când virați dreapta e bine să luati curba fără a pedala, cu pedala dinspre interior în poziția de sus pentru a nu lovi bordura din dreapta.

 

Atentie la pietoni

  1. În stațiile de autobuz, încetinește și ai grijă la pietonii care pot traversa neregulamentar prin fața autobuzului.
  2. Dacă circulați pe trotuare grijă mare la copii și mingi care vă pot tăia calea în orice clipă.

Sursa