» Prevenirea bolilor contagioase la copii

Prevenirea bolilor contagioase la copii

Ce înseamnă boală contagioasă?  Sunt acele boli care se transmit de la o persoană la alta foarte ușor. Acum vom vorbi despre bolile contagioase pe care le fac de obicei copiii. E bine să știm despre aceste boli și să putem să ne protejăm. Semnele bolii pot fi: febra, durere (poate să fie durere de cap, ureche, gât sau burtă), tuse, greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare sau diaree. Dacă suntem bolnavi cu o bală contagioasă, e bine să stăm acasă, să nu le dăm și altor copii.

Cum se transmit aceste boli?

Cel mai des bolile se transmit prin aer. Adică e foarte important ca atunci când tușim sau strănutăm să punem mâna la gură și să avem mereu o batistă sau șervețel la noi. Dacă o persoană este bolnavă și vorbește sau tușește sau strănută, atunci picături foarte mici de salivă se împrăștie la 1-2 metri în jur. Și așa, cei care sunt în jurul lui se pot îmbolnăvi de exemplu de pojar, tuse, oreion sau varicelă. Dar bolile se mai pot transmite și prin contact fizic (dacă dăm mâna sau ne pupăm) sau dacă atingi diferite lucruri sau suprafețe. De exemplu, dacă o persoană bolnavă pune mâna pe clanța de la ușă și apoi pui și tu mâna și apoi mănânci cu mâinile nespălate, te poți îmbolnăvi. Exemple de obiecte: clanța, jucării, tastatura și mouse-ul, masa, pixuri, aparate cu butoane si multe altele. Dacă multe persoane pun mâna pe aceste obiecte des, obiectele trebuie dezinfectate din când în când, ca să omorâm microbii. Alte boli pot fi transmise dacă ne mușcă țânțarul sau căpușa sau dacă ne jucăm cu animalele.

Ca să nu ne îmbolnăvim e important să punem mâna la gură, să nu bem sau să mâncăm după altcineva, să nu mâncăm cu mâinile murdare și întotdeauna să ne spălăm pe mâini după ce am folosit toaleta.

Despre boala scarlatină:

Este o boală eruptivă, adică se vede pe piele. Cine este bolnav de scarlatină trebuie să stea la spital. Cum apare scarlatina? Brusc faci febră, te doare gâtul și nu poți să înghiți și apar puncte roșii pe tot corpul. Pentru a afla dacă ai scarlatină, doctorul va lua salivă din gât (exsudat faringian) și va face analizele.

Despre boala rubeola:

Este o boala contagioasă  care se transmite repede dar începe lent: la început te doare capul, ai ochii roșii,  apoi apar pete roz  pe față care se extind apoi îi jos pe corp și pe brațe.

Despre boala varicela:

Este și ea o boala contagioasă dar care începe brusc și seamănă cu răceala: te simți obosit, ai frisoane și febră. Apar apoi pete mici roșii pe față, pe piept și pe spate. Apoi aceste pete se transformă în vezicule (bășici) mici pline cu lichid. Acestea apoi se sparg singure și se face crustă (cojiță) și se vindecă.

Despre boala rujeolă (se mai numește pojar):

Rujeola seamănă și cu rubeola și cu varicela. Dar în plus, când ai această boală te deranjează lumina, tușești și apar pete mici  – roșii sau albe – în gură. Apoi apar pe față petele și apoi se extind pe tot corpul.

E foarte important să mergi la doctor să vadă exact ce boală este și să îți spună ce să faci și dacă să iei medicamente sau nu si cât timp să stai în casă.

Surse: http://www.112.ro/upload/ghid_ed_med_copiii_isteti.pdf

http://www.copilul.ro/pediatrie/boli-contagioase/Diferente-intre-rubeola-rujeola-si-varicela-la-copii-a10841.html

Oreion:

Sursa foto: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/sanatate/despre-oreion

Pojar

Sursa foto: https://apologeticum.files.wordpress.com/2008/12/pojar.jpg?w=640

Rubeolă

Sursa foto: http://www.dcnews.ro/epidemie-de-rubeola-peste-800-de-copii-s-au-imbolnavit_130433.html

Scarlatină

Sursa foto: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/sanatate/scarlatina-la-copii

Varicelă

Sursa foto: http://www.desprecopii.com/Images/varicela-bubite.jpg

Sursa