» Pe picioarele tale

Pe picioarele tale

Pentru deschiderea unei afaceri îți poți înființa o firmă sau poți lucra ca persoană fizică autorizată. În ambele cazuri e posibil să ai  nevoie de ajutorul unui specialist care să te ajute să îți înființezi afacerea și să te învețe ce trebuie să faci pentru a menține totul în regulă (acte, plata impozitelor și a taxelor, etc.) De exemplu, dacă dorești să lucrezi ca zugrav sau electrician, poți lucra ca și persoană fizică autorizată (PFA), în care lucrezi pe cont propriu, la clienții unde ești solicitat. În schimb, dacă de exemplu vrei să-ți deschizi o brutărie, o poți face sub forma unei firme (SRL) undei vei avea mai mulți angajați.

Pentru deschiderea unui PFA ai nevoie de mai puține acte, procesul e mai rapid, însă ai nevoie de un certificat care să ateste că ești calificat să practici profesia respectivă. De exemplu, dacă vrei să devii PFA maseur, e nevoie să fi urmat un curs, liceu sau facultate. Pentru alte meserii însă, cum ar fi cea de zugrav de exemplu, nu este obligatoriu să ai o calificare.

Pentru deschiderea unui SRL ai nevoie de mai multe acte și costă puțin mai mult, însă nu e nevoie să ai vreo specializare deoarece poți angaja persoane specializate în domeniul în care vrei să îți deschizi afacerea.

Exemplu de persoană surdă care are SRL:

,,Numele meu este Gelu Bogdan, am 57 ani și sunt persoană surdă, utilizator nativ de limbaj mimico – gestual. La 40 de ani, am învățat tehnica dentară și am fost motivat să deschid un Laborator de Tehnica Dentara SRL împreună cu tatăl meu care este persoană surdă și tehnician dentar. În prezent, lucrez în laborator și am angajații mei. Orice este posibil când îți propui ceva.

Sursa