» Pașaport

Pașaport

România a intrat în UE (Uniunea Europeană) în 2007. Atunci pentru noi toți români s-au deschis granițele și putem călători doar cu cartea de identitate. Uniunea Europeană cuprinde multe țări din Europa unde nu e necesar pașaportul. Însă în afara Uniunii Europene trebuie folosit pașaportul de exemplu în Turcia, America, China, India ș.a. fără ea nu poți merge.

Acum îți spun ce acte îți trebuie pentru a avea pașaport. Dar trebuie să știi că sunt două feluri de pașapoarte: temporare (pe un an) și electronice (pe 5 ani)

Îți aduci cartea de identitate în original și să fie valabil. Apoi o chitanță ca și dovadă că ai plățit pentru pașaportul electronic sau temporar. Verifici pe site-ul official al pașapoartelor din orașul tău sau de care aparții. Și pasaportul vechi, dacă ai, pentru anulare. Îți recomand să mergi cu o bluză închisă la culoare pentru a face o poză bună.

Dacă îți faci pașaportul în România, ți-l dă în 14 zile. Dacă vrei să primești pașaportul în străinătate poate dura între 30 și 90 de zile.

Atenție: dacă vrei să călătorești în altă țară unde trebuie folosit pașaportul, trebuie să te uiți pe internet dacă e obligatorie sau nu viza și ce reguli de respectat sunt. Uite un exemplu: în Singapore nu e voie cu guma de mestecat. Sau în Emirate nu e voie deloc cu alcool.

Mai trebuie și o asigurare medicală de călătorie și poți pleca în lume liniștit.

Drum bun!

Sursa