» Odihna

Odihna

Acum voi vorbi despre odihnă, pentru că și odihna este foarte importantă pentru sănătate.

E bine să ne odihnim când simțim că avem nevoie. Specialiștii spun că există o regulă care se numește 8 – 8 – 8. Adică: 8 ore de somn, 8 ore de muncă, 8 ore de timp liber. Specialiștii spun că e foarte important să dormim bine. Dacă tu când te trezești dimineața te simți odihnit, ești vesel și plin de energie, înseamnă că ai dormit bine.

Pentru ca tu să dormi bine, trebuie să respecți un program de somn. Dacă mereu se schimbă ora de culcare și ora de trezire, atunci nu mai dormi bine. Copiii au nevoie să doarmă mai mult, ca să crească sănătoși. Specialiștii spun cât e nevoie:

Copiii în vârstă de 6-10 ani au nevoie de 10-11 ore de somn.

Copiii în vârstă de 11-14 ani au nevoie de 9-10 ore de somn.

Adulții au nevoie de 8 ore de somn.

Dacă dormim prea puțin, poate să fie periculos pentru sănătate.

Și calitatea somnului este importantă. Uneori, dacă te uiți mult la televizor, sau stai la calculator, sau îți faci temele până târziu, atunci nu mai dormi bine, ai somn agitat. Dacă mănânci mult înainte de culcare nu vei dormi bine. Doctorul spune că e  bine mănânci cu 2 ore înainte de culcare, pentru ca mâncarea să fie digerată și să poți dormi bine.

Trebuie să fii atent și ce mănânci seara. Dacă mănânci ciocolată înainte de culcare, vei adormi mai greu, ciocolata te ține treaz.

Ca să dormi bine și liniștit poți să faci o plimbare afară jumătate de oră. După plimbare dormi bine și ai somn adânc. După ce faci baie sau duș, la fel, somnul este mai odihnitor.

Ca să dormi bine e important și cum e locul în care dormi.

Dacă tu dormi într-o cameră neaerisită sau cu mult praf nu vei dormi bine. E important să fie curat, aerisit și temperatura potrivită pentru somn.

Sursa