» Munca în străinătate

Munca în străinătate

Există în prezent tot mai multe firme și agenți care promit românilor găsirea unui loc de muncă în străinătate. Dar din păcate multe dintre aceste firme sau persoane nu sunt serioase și îi înșeală pe cei care încearcă să-și găsească un loc de muncă în străinătate.

Astfel, poliția vă recomandă ca în cazul în care doriți să lucrați în străinătate să nu vă lăsați păcăliți de persoane care vor să vă intermedieze găsirea unui loc de muncă. Persoanele fizice nu au voie să intermedieze contracte în străinătate, doar firmele atestate de Registrul Comerțului pot face acest lucru.

Verificați dacă firma care se oferă să vă găsească un loc de muncă în străinătate are ca obiect de activitate „selecţia şi plasarea forţei de muncă”.

Apoi, puteți verifica la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă firma este într-adevăr autorizată. Tot acolo puteți vedea și experiența pe care o are firma, câte persoane a ajutat să se angajeze în străinătate și dacă persoanele au fost mulțumite sau nu.

În acest mod vă puteți asigura că firma este una serioasă și puteți apela la serviciile acesteia.

În orice context, este extrem de important să citiți orice act înainte de a-l semna. E important să citiți și să înțelegeți absolut toate informațiile. Mulți dintre cei care înșeală cetățenii o fac bazându-se pe neatenția lor. În cazul în care nu înțelegeți anumite fragmente dintr-un act sau dintr-un contract, este necesar să solicitați un interpret autorizat în limbaj mimico-gestual. Semnarea unui act fără a-l înțelege pe deplin poate avea consecințe grave.

În mod normal persoana care caută un loc de muncă în străinătate nu este obligată la vreo plată către firma de mediere. Însă, dacă este necesară achitarea vreunei taxe, e important să solicitați de fiecare dată chitanța. Atenție! Contractul pe care îl semnați trebuie să fie în limba română. Contractul poate fi și în limba țării în care mergeți, însă este obligatoriu ca el să fie tradus și în română. Iată câteva site-uri unde puteți găsi locuri de muncă în străinătate: www.eures.anofm.ro sau– www.ec.europa.eu/eures

Sursa