» La aeroport

La aeroport

Este vară, este vacanță…

Mergi și tu în vacanță? Dacă da, cu ce mergi? Cu avionul?

Am atâtea să-ți spun despre aeroport!

De obicei se merge cu 2-3 ore înainte de zbor la aeroport pentru a sta la coadă să-ți faci check-in-ul și să primești biletul, dar și să lași bagajul mare la cală. Atenție: fiecare firmă aeriană are limite de greutate la bagaje de cală/mari, pot fi între 21 și 32 kg. Trebuie să verifici asta pe site-ul firmei sau pe e-mail când cumperi biletul online.  Dacă depășești greutatea bagajului, trebuie să plătești suplimentar.

La unele firme tu faci obligatoriu check-in pe calculator. Ce e? E ca un document cu informații dsp tine. Dacă nu faci, plătești la aeroport. Asta e doar la firme cu bilete ieftine.

La fel și la bagajul de mână este o limită de greutate dar și de dimensiuni. Și asta trebuie verificat pe site sau pe e-mail.

Cu bagajul de mână treci de poarta de îmbarcare, care e un detector de metale dar și un spațiu cu raze X pentru bagaje de mână dar și genți. E detector de securitate.

Să nu ai sticle mari de apă sau suc de la 0,5 l până la 2l sau creme sau parfumuri sau borcane cu gem sau geluri. Sunt interzise în bagajul de mână. Acestea se pot pune în bagajul de cală. Să știi că sunt limite de lichide până la 100ml. De exemplu poate fi un gel de duș dar într-un recipient foarte mic de 100ml. Toate recipientele mici trebuie să fie puse într-o singură pungă de plastic transparentă și resigilabilă.

Sursa imaginii

Este recomandat să îți scoți cureaua și ceasul dar și alte lucruri metalice înainte de a trece de securitate. Dacă ai tocuri sau bocanci, poate trebuie să te descalți.

Dacă mergi în interiorul țării, de exemplu de la Cluj la București, să ai cartea de identitate ca și dovadă dar și biletul de avion. Dar dacă mergi în străinătate, îți trebuie cartea de identitate pentru spațiul UE iar în afara UE un pașaport valabil cu 6-7 luni înainte de expirare pentru controlul vamal la aeroport.

Călătorie plăcută!

Sursa