» Igiena apei și a alimentelor

Igiena apei și a alimentelor

Ca să creștem mari,  sănătoși și deștepți, e foarte important ce mâncăm și ce bem. Dulciurile sunt importante, e adevărat, dar nu creștem sănătos dacă mâncăm numai dulciuri. Dacă nu suntem atenți să mâncăm echilibrat, ne putem îmbolnăvi. Pentru a crește sănătos avem nevoie de toate substanțele nutritive următoare: proteine, lipide, glucide, vitamine și microelemente. Explic ce înseamnă fiecare:

Proteinele – ele dau energie organismului să funcționeze bine și ajută sistemul imunitar, adică puterea organismului de a se apăra de boli.  Toate procesele prin care corpul nostru se hrănește se numesc împreună „metabolism”. Proteinele ajută foarte mult metabolismul, ajută creierul și organele interne. De aceea e bine ca copiii să mănânce proteine în fiecare zi. Proteinele le putem obține de la animale sau de la plante. Adică proteinele se găsesc în carne, pește, ouă, cașcaval, pâine, fasole, și altele. Corpul nostru are nevoie de proteine și de la animale și de la plante. Dacă nu mâncăm suficiente proteine atunci creștem mai încet, suntem obosiți și ne îmbolnăvim mai repede. Dar trebuie să avem grijă să nu mâncăm prea multe proteine. Când depunem efort fizic sau intelectual, atunci avem nevoie de mai multe proteine, – adică de mai multă energie.

Lipidele – înseamnă grăsimi. Ele ajută țesuturile din corpul nostru și ajută și metabolismul. Dar trebuie să avem grijă să nu exagerăm. Dacă mâncăm prea multe grăsimi și nu facem mișcare, atunci ne îngrășăm. Și lipidele sunt surse de energie care pot să provină de la animale sau de la plante.

Glucidele – adică dulciuri dar și fructe, legume și pâine. Glucidele sunt foarte importante. Ele ajută metabolismul și ne ajută să folosim energia. Dar atenție! Dacă mâncăm glucide foarte multe, ele se transformă în lipide și atunci ne îngrășăm.

Apa – e foarte important să bem lichide! Prin urină, transpirație și prin respirație noi pierdem lichide din corp și atunci e foarte important să menținem echilibrul și să nu ne deshidratăm. E important să bem apă și sucuri naturale. Sucurile carbogazoase nu sunt sănătoase, ele conțin substanțe care fac să pierdem și mai multă apă din corp.

Microelementele sunt elemente de care avem nevoie în cantitate foarte mică, de exemplu: zinc, cupru, iod, magneziu și multe altele. Toate acestea le obținem tot din alimentele pe care le mâncăm.

Vitaminele – (de exemplu vitamina A, B, C, K, etc.) sunt foarte importante pentru sănătatea noastră și e important să consumăm fructe și legume în fiecare zi, pentru că acestea conțin foarte multe vitamine.

Atenție, nu e bine să mâncăm mâncare foarte rece sau foarte fierbinte, nu e sănătos. E important să mâncăm cât avem nevoie pentru a ne sătura, nu mai mult și e bine să nu vorbim în timp ce mâncăm.

Sursa