» Grija față de mediul înconjurător II

Grija față de mediul înconjurător II

Dacă am posibilitatea, cumpăr produse ecologice, naturale, produse local. Aceste produse sunt mai sănătoase pentru mine și pentru mediu pentru că nu se folosesc substanțe chimice (pesticide, îngrășăminte sintetice). E bine să consum produse locale pentru că nu se consumă așa de multă energie cu transportul produselor.

Evit să folosesc obiecte de unică folosință (de exemplu pahare și farfurii de unică folosință, sacoșe de plastic) pentru că prin folosirea lor se creează și mai multe deșeuri.

Pentru a reduce poluarea, nu folosesc spray-uri cu aerosoli.

Încerc să nu mă deplasez cu autoturismul dacă nu e necesar. Pentru trasee scurte, merg pe jos sau cu bicicleta. Dacă conduc cu viteză moderată se reduc emisiile poluante în atmosferă.

Dacă folosesc transportul în comun poluarea e mai redusă. Folosesc aerul condiționat în mașină numai dacă este necesar. Dacă suntem mai mulți prieteni și mergem undeva, nu merge fiecare cu mașina lui, ci ne grupăm mai mulți într-o mașină.

Nu spăl mașina oriunde, ci doar în locuri special amenajate. Trebuie să mă asigur că apa murdară merge la canalizare, nu în natură. Încerc să creez spațiu verde în jurul locuinței, plantez copaci.

Când trebuie să ud grădina, ud seara, când e mai răcoare și apa nu se evaporă așa de repede. Sau, pot să adun apa de ploaie și cu ea să ud în grădină. Încerc să nu folosesc produse chimice de sinteză în grădină. Am grijă să nu distrug cuiburile păsărilor. Dacă sesizez un accident ecologic sau văd că se practică braconajul, alertez imediat autoritățile.

Dacă vreau să pescuiesc sau să vânez, o fac numai dacă am permis de vânătoare sau permis de pescuit, numai în locurile unde e permis și în perioadele în care e permis.

Nu arunc nimic în apa mării sau în lacuri sau în ape curgătoare.

Sursa