» Grija față de mediul înconjurător I

Grija față de mediul înconjurător I

Acțiunile noastre și produsele pe care le folosim pot fi dăunătoare pentru mediul înconjurător.   Ministerul mediului ne oferă informații despre cum putem să protejăm mediul înconjurător. E important să înțelegem efectul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului înconjurător și să devenim responsabili, să avem un comportament prin care să protejăm natura.

Ce înseamnă să am un comportament ecologic?

Consum apă mai puțină, nu fac risipă.

Fac dușuri mai scurte.

Mă asigur că robinetele nu au scurgeri (că se închid bine și nu se risipește apă). Folosesc apa caldă numai dacă este necesar.

Beau apă de la robinet, dacă e potabilă. Aceasta pentru că la îmbutelierea apei se folosesc recipiente de plastic care ajung apoi deșeuri și se consumă mai multă energie.

Folosesc becuri ecologice și aparate electrocasnice care consumă puțin curent. Folosesc cât mai mult lumina naturală.

Îmi așez biroul lângă geam, perpendicular față de geam, ca să am mai multă lumină naturală și să economisesc electricitate. Dacă într-o cameră nu este nimeni, sting becul. Dacă un calculator sau alt aparat este deschis și nu îl folosește nimeni, atunci îl opresc, pentru a economisi electricitate. Când vreau să fie mai rece sau mai cald în casă și folosesc sistem de încălzire sau răcire (aer condiționat) întotdeauna închid geamurile și ușile pentru a economisi energie.

Nu folosesc mai mult curent sau gaz decât am nevoie.

Îmi izolez locuința, pentru că astfel se economisește energie.  Dacă am posibilitatea, folosesc surse alternative de energie (de exemplu energia solară)

Nu scot la imprimantă un document dacă nu e nevoie. Se poate transmite pe e-mail și se economisește hârtie. Pot refolosi hârtia tipărită pe o parte ca ciornă, sau o pot duce la reciclat.

Selectez deșeurile: sticlă, plastic, hârtie, metal.

Folosesc detergent și soluții de curățat care nu sunt toxice pentru mediul înconjurător, care sunt biodegradabile.

Aparatele electrocasnice stricate nu le arunc la gunoi, ci le predau pentru a fi reciclate.

Nu arunc substanțe toxice la chiuvetă sau in toaletă.

Nu arunc gunoi pe stradă.

Sursa