Ce înseamnă să avem o gândire pozitivă? Cu toții gândim și simțim…dar depinde de noi să gândim și să simțim pozitiv. În ce sens?
Dacă noi gândim negativ nu ne simțim bine, ne căutăm scuze că nu am putut face ceea ce ne-am propus.
Dacă noi gândim pozitiv simțim că prindem aripi, simțim că putem face ceva și reușim! Să știm că acțiunile noastre sunt bazate pe gândurile noastre.
Cum putem face să avem gânduri pozitive?
1.Eliminăm discuțiile negative cu noi înșine…de exemplu ne spunem nouă că nu putem face asta sau e imposibil….dar contează și anturajul/grupul de prieteni cu care ne petrecem timpul. Ei ne pot trage în jos. Gândurile negative dar și grupul ne pot face să ne simțim deprimați. Cel mai bine e să ne încurajăm și să ne sprijinim unii pe alții că putem reuși și să perseverăm în atingerea scopurilor propuse.
Putem alege să învățăm de la una sau mai multe persoane care sunt mai pozitivi decât noi.
2. Facem afirmații pozitive. Cum? Prin citate motivaționale, proverbe, expresii. Sunt importante pentru că ne încărcăm sufletește și simțim că PUTEM să reușim. Vă dau câteva citate motivaționale:
”Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța” – Mark Twain
”Succesul vine din eșec după eșec, fără să îți pierzi entuziasmul” – Winston Churchill
”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – Gandhi
3. Facem descrieri pozitive. Cum? Vorbim frumos despre noi dar și despre ceilalți…să le găsim calități. Nu căutăm defecte sau lucruri negative și nu despicăm firul în patru! Important e să fim civilizați și să vorbim frumos, clar și la obiect. Aici putem să ne obișnuim să avem o atitudine pozitivă dar și civilizată, manierată.
4. Concentrare pe prezent.
De ce? Pentru că noi putem modifica prezentul cu gândirea și atitudinea noastră, și astfel putem schimba viitorul în mai bine. Trecutul nu putem să-l schimbăm, dar important e să putem învăța lecții valoroase din experiențele de atunci!
5. Să știți că frica uneori ne paralizează emoțiile dar și gândirea. Frica de cele mai multe ori ne ține departe de success. E un sentiment normal și firesc, dar nu e sănătos pe termen lung. Care este cel mai rău lucru ce se poate intampla? Analizează pas cu pas temerile tale si vezi cum poți să le transformi în ceva pozitiv. Când te confrunți cu ele, de multe ori vei realiza ca nu este chiar așa de rău cum te-ai gândit.
Să știm că viața are urcușuri dar și coborâșuri….se poate trece peste fiecare moment.
6. Recunoștința pentru ce avem în viață. Este important să ne gândim că avem pentru ce să fim recunoscători și mulțumiți cum ar fi: încrederea în sine, familie, prieteni valoroși, bani, loc de muncă, talente, oportunități, timp, sănătate. Cu cât apreciem mai mult acestea cu atât mai mult putem să ne bucurăm de viitoarele oportunități ce ni se vor ivi în cale.
7. Perseverența contează mult….și orientarea către soluții la orice problema carea par. Este normal să apară probleme și contează foarte mult atitudinea noastră. Dacă avem o atitudine orientată către soluții, cu siguranță vom vedea soluții, creativitate dar și oportunități la tot pasul. Dar dacă ne tot gândim la probleme și dăm vina pe alții, nu ajungem deloc nicăieri. Vă dau un exemplu adevărat și real: Vasile Adamescu. El e surd dar și nevăzător. Este un exemplu de reușită în viață și dacă el poate, și voi puteți! Să aveți încredere în talentele voastre dar și în voi înșivă!
În concluzie, cu gândirea pozitivă putem rezolva multe (exemplu situații, probleme ș.a.), rămânem motivați pe termen lung, putem avea încredere că putem găsi soluții la problema și că acestea pot fi depășite.
Sursa