Sexul este o parte importantă din viață, dar foarte personală și intimă, de aceea e normal sa ne fie uneori „rușine” sau greu să vorbim despre sex. Există foarte multe informații pe internet, dar nu toate sunt corecte sau potrivite pentru noi. E important să existe în viața ta o persoană cu care să poți vorbi despre sex: poate fi mama, tata, un prieten mai mare, un medic, un profesor. Să fie o persoană în care poți avea încredere.
Dacă tu ești un tânăr care vrea să își înceapă viața sexuală, pentru asta trebuie să fii matur din punct de vedere fizic, emoțional și mintal. Trebuie să știi ce faci, adică să ai cunoștințe despre organele sexuale, ce se întâmplă cu corpul tău și cu corpul partenerului/partenerei în timpul sexului, care sunt urmările și riscurile. Trebuie să poți să vorbești despre sex cu partenerul/partenera. E foarte important să vă spuneți unul altuia ce simțiți.
Relația de cuplu trebuie să se bazeze pe respect reciproc, încredere, dragoste și deschidere. La fel și relația sexuală , trebuie să se bazeze pe respect reciproc, încredere, dragoste și deschidere. Cei doi parteneri sunt egali, trebuie să se simtă confortabil, să simtă plăcere și fericire. Dacă nu se simt așa împreună, înseamnă că ceva nu e bine și e nevoie de o schimbare.
În primul rând e important să știm că orice activitate sexuală trebuie să se desfășoare cu acordul celor doi. Dacă unul din parteneri se simte forțat, constrâns, se numește abuz și este o faptă gravă, care afectează fizic și emoțional persoana abuzată. Niciodată sexul nu trebuie să fie condiționat: De exemplu „Dacă nu fac sex cu el o să mă părăsească.” Asta înseamnă abuz și manipulare.
Într-un cuplu trebuie să existe intimitate și confidențialitate. Adică lucrurile legate strict de relația voastră intimă, de relația voastră sexuală, e bine să rămână între voi. Asta nu înseamnă că nu poți vorbi despre sex cu alte persoane, sau să ceri sfatul cuiva.
Cei care fac sex sunt responsabili pentru ceea ce fac, adică trebuie să se gândească la binele personal dar și la binele partenerului. Este extrem de important să folosești metode de protecție, pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită. E foarte important să înțelegi cum funcționează corpul uman și cum poate apărea un copil. Trebuie să fii informat și să folosești corect metodele de contracepție (de exemplu prezervativul sau pilulele anticoncepționale). Despre metodele de contracepție cel mai bine e să vorbești cu medicul tău, ca să îți spună ce ți se potrivește cel mai bine.
E bine să te gândești care sunt valorile tale, ce e important pentru tine și să îți urmezi valorile. Nu trebuie să ne lăsăm forțați sau influențați de grupul de prieteni sau ce vezi la televizor. Fiecare începe viața sexuală când este pregătit, când găsește persoana potrivită. Filmele pornografice nu înseamnă educație sexuală! Să te gândești că fie care om e unic, fiecare cuplu e unic și nu trebuie să facem toți la fel.
E important să mergem regulat la medic pentru control sau pentru sfaturi. Sunt boli care nu au simptome vizibile, nu îți dai seama că le ai, de aceea e foarte important să folosești protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală (prezervativ) și să mergi cel puțin o dată pe an la medic (ginecolog).
Sursa