» Despre apropiații surzilor

Despre apropiații surzilor

Interpretarea este o activitate foarte necesară persoanelor surde, astfel ca ea a fost practicată de foarte mult timp de către persoane apropiate: membri ai familiei, prieteni sau vecini ai persoanei surde. Persoana auzitoare care este apropiată de persoana surdă interpretează pentru ea din bunăvoință și având scopul de a-și ajuta aproapele. Adesea persoana auzitoare a învățat limbajul de la persoana surdă, s-a familiarizat foarte mult cu semnele ei specifice și cu modul acesteia de comunicare.

Adesea această  persoană auzitoare este susținătorul persoanei surde și face mult mai multe lucruri pentru ea, depășind frecvent limitele profesiei de interpret. De exemplu, uneori persoana auzitoare care însoțește persoana surdă nu interpretează, ci vorbește în locul persoanei surde. Cunoscându-se foarte bine, adesea se întâmplă ca această persoană însoțitoare să facă lucrurile în locul persoanei surde, să vorbească în numele ei și în locul ei pentru că îi cunoaște nevoile, știe cam ce ar vrea să spună. Sau, se întâmplă ca persoana auzitoare să facă lucrurile în locul persoanei surde, pentru a o ajuta și a simplifica procedura, sărind complet peste etapa de interpretare. De exemplu, dacă persoana surdă are nevoie să scrie o cerere, persoana apropiată o scrie în locul ei, iar persoana surdă doar semnează – aceasta nu este interpretare. Dar, dacă persoana surdă spune în LMG exact textul cererii, cum dorește ea să fie formulat iar persoana auzitoare traduce în limba română în scris, atunci putem spune că a avut loc un proces de interpretare.

Această activitate ține mai mult de prietenie, bunăvoință și spirit civic. Aici e vorba și de implicare emoțională, deoarece persoana auzitoare va susține și va ajuta persoana surdă din dorința de a face asta și niciodată în astfel de cazuri nu se pune în discuție remunerarea activității într-o formă legală. Este un act benevol, de prietenie. Astfel de persoane sunt deosebit de importante în viața surzilor și nu ar putea fi niciodată înlocuite complet de interpreți profesioniști. În același timp, este foarte important să știm ce este un interpret profesionist, ce face el și când e obligatoriu să apelăm la el.

Sursa