» Declarația de căsătorie

Declarația de căsătorie

Ce este declarația de căsătorie? Este pregătirea pentru căsătorie.

Dacă vrei să te căsătorești, va trebui să mergi împreună cu viitorul/viitoarea soț/soție la primăria din orașul tău sau al celuilalt. Să știi că declarația de căsătorie se face personal la primărie.

Trebuie să aveți actele la voi, o să îți spun ce să duci. La fel și logodnicul/logodnica.

Să ai la tine cartea de identitate în original și o copie xerox. Important e să fie valabil până la încheierea căsătoriei. De exemplu tu te căsătorești în 14 iulie, actul tău de identitate să fie până pe 20 iulie. Dacă tu vrei să te căsătorești după 20 iulie, este imposibil.

Să iei și certificatul tău de naștere în original și o copie xerox.

Trebuie mers la spital să îți faci certificat medical înainte de căsătorie – e  dovadă starea sănătății tale, că ești sănătos și te poți căsători sau nu. E valabil 14 zile.

Dacă ai fost căsătorit/ă și ai divorțat, trebuie să aduci dovezi că s-a făcut divorțul în copii xerox și legalizate la notar. Se mai poate ca ofițerul de stare civilă să certifice divorțul.

Însă dacă soțul/soția ta a murit, să aduci o copie xerox după certificatul de deces (dacă a murit în România).

Ca și persoană surdă, ai dreptul la un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual care să fie prezent la căsătoria ta cu persoana iubită, pentru a-ți traduce ce spune ofițerul Stării civile.

Toate actele de care ți-am spus să le pui într-un dosar plic și să le duci la primărie. Baftă!!!

Încă ceva: nu ne asumăm responsabilitatea dacă în timp se modifică actele necesare pentru primărie.

Casă de piatră!

Sursa