» Certificat de deces

Certificat de deces

Sincere condoleanțe!

Atenție, sunt două situații:

Când moare cineva apropiat sau din familia ta din probleme de sănătate, ai timp 3 zile să mergi la primărie să declari decesul. Dacă depășești perioada de 3 zile, îți trebuie aprobarea Parchetului (tribunal sau judecătorie).

Dar dacă ruda ta moare din cauza unei sinucideri sau accident sau cauze violente sau este găsit mort, trebuie să mergi urgent la primărie în 2 zile și îți trebuie aprobarea tribunalului.

Asta e primul pas: declararea decesului. Apoi trebuie să ai la tine certificatul medical care e dovada morții rudei tale și să îl dai la primărie ca dovadă. Important e să ai cartea ta de identitate dar și cartea de identitate al celui mort, împreună cu certificatul lui de naștere. Dacă a fost căsătorit, trebuie și certificatul de căsătorie. Important: dacă ruda ta care a murit era sub 18 ani, trebuie actul de identitate al mamei sale.

După ce se face certificatul de deces, ofițerul de stare civilă îți dă o adeverință de îngropare sau de incinerare (ardere) a cadavrului. Să știi că eliberarea certificatului de deces se poate face oricărei persoane care poate fi rudă până la gradul 4 sau reprezentanți legali sau moștenitori sau întreținători pe baza actelor-dovezi.

Atenție! Dacă nu anunți decesul în perioada de timp impuse de lege se pedepsește cu amendă de la 50 la 150 lei.

Toate actele de care ți-am spus să le pui într-un dosar plic și să le duci la primărie.

Încă ceva: nu ne asumăm responsabilitatea dacă în timp se modifică actele necesare pentru primărie.

Sursa