» Ce înseamnă interpretare?

Ce înseamnă interpretare?

Interpretarea este un proces în care interpretul percepe informația într-o limbă, o înțelege și o procesează, apoi o redă în altă limbă. Scopul este acela de a facilita comunicarea între persoane care vorbesc limbi diferite.

Astfel, e nevoie de minim două părți între care interpretul să facă legătura. Dacă o persoană surdă și o persoană auzitoare comunică în limbajul mimico-gestual, aceasta nu reprezintă interpretare, este doar comunicare. De obicei, în limbajul mimico-gestual, interpretarea are loc față în față: una sau mai multe persoane, una sau mai multe persoane surde și unul sau mai mulți interpreți.

Dar există și situații de interpretare în care nu toate persoanele sunt de față.

De exemplu, persoana auzitoare îi scrie un e-mail persoanei surde iar interpretul traduce e-mailul din română în LMG pentru persoana surdă. Altă situație: interpretul și persoana surdă sunt împreună, iar cu persoana auzitoare se comunică prin telefon: interpretul comunică prin telefon cu persoana auzitoare și interpretează pentru persoana surdă. Sau există situația în care fiecare este în altă parte și se interpretează prin mijloace video.

Care sunt modurile de interpretare?

Interpretarea poate avea loc în mai multe moduri, dar în limbajul mimico-gestual cel mai frecvent se folosește modul simultan, adică în timp ce persoana auzitoare vorbește, interpretul ascultă și apoi traduce imediat, aproape simultan, însemne. Apoi, când persoana surdă răspunde în semne, interpretul traduce imediat, aproape simultan, în limba română. Dacă și persoana auzitoare și persoana surdă se exprimă în același timp, interpretul nu poate interpreta. Mai există și interpretarea consecutivă, în care interpretul așteaptă ca persoana să termine ideea, apoi interpretează și în timp ce celălalt așteaptă, și tot așa.

Ce se întâmplă în mintea interpretului?

Când persoana auzitoare vorbește interpretul ascultă atent. După ce înțelege despre ce este vorba, adică identifică prima idee principală, o înțelege și o procesează, atunci  începe să interpreteze, adică o traduce în limbaj mimico-gestual. În același timp este atent la următoarele idei, le memorează, le procesează și apoi interpretează.

 La fel și când interpretează din semne în limba vorbită: Privește atent, înțelege și procesează mesajul în limbaj mimico-gestual, apoi începe să interpreteze în limba română.

Sursa