» Ce faci în caz de infarct?

Ce faci în caz de infarct?

Un atac de cord este o urgență medicală, adică e extrem de important să acționezi imediat și să suni la 112.

Ce este un infarct? Mușchiul inimii are nevoie de oxigen ca să funcționeze. Din diverse cauze, fluxul de sânge care aduce oxigen la inimă se blochează parțial sau total. Dacă mușchiul inimii e lipsit de oxigen mai mult timp, atunci mușchiul moare și inima nu mai bate.

În majoritatea cazurilor atacul de cord începe, dar simptomele se văd abia după 3 ore. Din cauza asta mulți oameni mor înainte să ajungă la spital. De obicei un infarct miocardic provoacă durere în piept timp de mai mult de 15 minute, dar se poate să nu fie nici un simptom!

Cum ne putem da seama că cineva are un atac de cord? Se pot observa oricare din următoarele semne clinice ale infarctului de miocard acut:

  • durere toracică anterioară intensă, cu caracter de presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire;

  • durerea poate iradia către umăr, brațe, gât, maxilar, abdomen superior

  • durata durerii este mai mare de 15-20 minute (până la câteva ore), nu cedează la tabletele de nitroglicerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute);

  • durerea poate fi însoțită de alte semne: amețeli, stare de leșin, greață, vărsături, transpirații, paloare, senzație de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitații.

Dacă cineva are astfel de simptome, trebuie să suni cât de repede la 112 sau să ceri ajutor. Persoana care are atac de cord trebuie să se odihnească, așezat, să stea calm. Dacă dinainte medicul i-a prescris, persoana trebuie să ia cât mai repede nitroglicerină. Să ia și o aspirină, dacă nu are alergie la aspirină.

Când o persoană suferă un atac de cord, nu trebuie lăsată singură. Poți să o lași singură puțin timp, până fugi repede să chemi pe cineva în ajutor. Chiar dacă persoana spune să nu chemi salvarea, dar dacă vezi simptome clare de infarct tu trebuie să chemi salvarea. Nu aștepți să treacă simptomele.

Nu trebuie să îi dai nici un medicament, decât cele prescrise de medicul lui.

Altă sursă:

 

 

Sursa