» Bunele maniere pentru doamne și domnișoare

Bunele maniere pentru doamne și domnișoare

În zilele noastre avem nevoie de reguli de bun simț pentru a putea să ne comportăm cu toții civilizat, să trăim cu toții în armonie.

Să reținem că a fi femeie nu te transformă automat într-o lady, pentru că e doar un gen pe când a fi o lady ține de rafinament, de feminitate, de grație în mișcări. Este nevoie de multă muncă să devii o lady: feminitate, grație, dezvoltarea gustului pentru frumos, vocabular bogat, postura dreaptă ș.a.

O lady se va diferenția dintr-o sută de femei.

Însă această educație nu se oprește aici, ci va continua deoarece este loc de mai bine.

”O lady își dezvoltă de-a lungul timpului un mod organizat de a-și trăi viața. O adevărată lady este atentă la îngrijirea personală, la a se îmbrăca bine și la a învăța eticheta. Bineînțeles, acestea nu sunt suficiente fără o căldură sufletească și fără bunătatea cu care toți oamenii ar trebui întâmpinați pentru că, să nu uităm, manierele ce nu pornesc din inimă devin artificiale și neplăcute.”

O adevărată lady respectă următoarele reguli de bun simț:

 1. Își organizează timpul și ajunge la timp la destinație
 2. Dă dovadă de politețe spunând te rog și mulțumesc, este mereu drăguță și zâmbitoare. În plus, ea tratează pe toată lumea egal cu respect, indiferent dacă sunt bogați sau săraci.
 3. Își alege cu grijă cuvintele pe care le spune și nu înjură niciodată.Mai dă dovadă de discreție, respectând personalitățile fiecărei persoane pe o întâlnește, indiferent dacă este simpatizată sau nu. Ea nu râde de nimeni și nu va face oamenii să se simtă prost De asemenea nu pune întrebări indiscrete, de exemplu: Când ai de gând să te căsătorești?
 4. Este prezentabilă, asta însemnând că are haine decente de bun gust (asta nu înseamnă că trebuie haine scumpe, important e ca hainele să fie de calitate bună și să se poată combina cu alte piese vestimentare din dulap). Își verifică hainele din timp pe care urmează să le poarte să nu aibă vreun defect cum ar fi: rupte, fără nasturi ș.a. Are grijă ca pantofii ei să nu fie murdari, rupți sau să aibă tocurile tocite. De reținut că la anumite petreceri nu va purta bijuterii ostentative, nici nu va purta multe deodată, ci doar câteva piese (de exemplu un inel pe un deget, în loc de cinci pe o mână) și va respecta dresscode (cod vestimentar adaptat fiecărei ocazii, de ex rochie pentru nuntă, nu blugi sau haine sport)
 1. Este atentă la postura ei corectă (stă dreaptă).
 2. Își respectă cuvântul dat și înțelegerile făcute.Nu spune că face ceva și nu face. Dacă promite că sună mai târziu, așa va face. Nu va anula în ultimul moment o întâlnire și nu va schimba locul de întâlnire după bunul plac.
 3. Dacă se întâmplă să se enerveze, nu va jigni și nu va înjura. Dar nici nu își va plânge de milă, nu va exagera despre evenimentele neplăcute.
 4. Este corectă, dreaptă, responsabilă.Dacă i-a fost încredințat un secret știe să-l păstreze. O lady nu bârfește despre situații sau persoane.
 5. Se destinde la o petrecere și se abține de la discuțiile despre serviciu, va păstra discreție.Dacă este invitată la o petrecere nu va întreba cine mai merge? pentru că, ar însemna să aleagă condiționat dacă va merge sau nu, ceea ce nu este tocmai politicos.
 6. Nu dă numărul de telefon al prietenilor fără acordul lor. Nu se va prezenta niciodată la ușa cuiva fără să anunțe din timp.
 7. Nu va pune întrebări legate de profitul pe care cineva îl face sau alte întrebări legate de finanțe personale. De asemenea, nu pune niciodată întrebări personale legate de viața privată, câți parteneri a avut cineva, dacă a costat mult un anumit obiect. Dacă se întâmplă să fie întrebată despre aceste subiecte, va răspunde simplu și politicos fără a oferi informații detaliate. Poate să răspundăcu Sunt mulțumită cu cât sunt remunerată sau Sunt mulțumită de afacerea mea.
 8. Dacă i se oferă să bea sau să mănânce ceva ce nu dorește, o lady va refuza elegant spunândnu, mulțumesc, fără să dea explicații.
 9. Dacă este gazdă, se asigură că toți invitații ei se simt bine, vorbește cu toți și le oferă ocazional de băut.
 10. Cunoaște regulile bunelor maniere la masă.
 11. Este discretă și politicoasă și în mediul online. Ce înseamnă asta? Nu adaugă în lista ei de prieteni pe oricine îi trimite o cerere de prietenie pe rețelele de socializare fără să-l cunoască, nu își schimbă statusul în funcție de stările emoționale și nu postează frecvent și inutil orice chestie. Nu postează fotografii compromițătoare cu ea sau cu prietenii ei, sau orice fel de vulgarități. Pozele pe care le postează pe rețelele de socializare vor fi atent selectate și postate cu moderație.
 1. Nu se comportă inadecvat vârstei și înțelege importanța fiecărei etape din viață. O lady își acceptă cu seninătate vârsta și nu rămâne ancorată în trecut comportându-se la 50 de ani ca o adolescentă.
 2. Știe când trebuie să închidă telefonul:la medic, la cinema, la cină, la o întâlnire, în biserică, la o nuntă, la o prezentare și în orice altă ocazie unde este menționat acest lucru.

Sursa