» Acte necesare pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani

Acte necesare pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani

Când tu împlinești 14 ani, va trebui să mergi la Primărie sau Evidența Populației din orașul unde locuiești tu să îți faci buletin/carte de identitate nouă. La ce folosește? După nume, e dovada identității tale. Se prezintă peste tot: la primărie, la poliție, la vamă ș.a.

Când vei merge să îți faci buletinul, va trebui să iei o cerere de la secretariat sau birou din cadrul primăriei din orașul tău. Trebuie să completezi cererea cu datele tale personale (nume, prenume, adresa de acasă, data nașterii și altele). Cererea o semnezi în fața lucrătorului de la ghișeu. Va trebui să semneze și mama sau tatăl.

Înainte de a completa cererea, trebuie să plătești prețul buletinului și să ai chitanța ca și dovadă. În unele orașe se plătește pe loc la primărie sau trebuie mers în alt loc cum ar fi: CIC (Centru de informare pentru cetățeni, la Cluj).

Apoi trebuie să ai o copie xerox dar și originalul certificatului tău de naștere.

Mama sau tata trebuie obligatoriu să vină cu tine, ca să îi vadă lucrătorul de la ghișeu. Trebuie să aibă și cartea de identitate ca dovadă. Dacă sunt căsătoriți părinții tăi, mama sau tata trebuie să aducă și certificatul de căsătorie în original și o copie xerox. Dar dacă sunt divorțați, trebuie să aducă certificatul de divorț plus sentința judecătorească legat de situația ta (unde stai, la mama sau tata).

Un act important de adus este actul de proprietate sau extras de carte funciară actualizat în 30 zile, e dovada unde stai tu acasă. Dacă mama sau tata nu este proprietarul casei în care stai tu, trebuie să vii cu gazda ta care e proprietarul. Gazda trebuie să dea acordul ca tu să îți poți face buletin pe adresa lui. Trebuie să aducă buletinul lui dar și actul de proprietate în original și o copie xerox.

*atenție, mai sunt și situații speciale. Dacă gazda ta nu poate să vină la primărie, poate să meargă la un notar public sau la poliție din orașul tău. Dar dacă stă în străinătate, poate să meargă la ambasada sau consulatul României să declare că este de acord ca tu să îți faci buletin pe adresa lui.

Dacă părinții tăi au case diferite, tu îți faci buletin cu adresa părintelui la care tu ai casa stabilită. Dar dacă tu stai (în cazul părinților divorțați) de exemplu la tata, dar tu ai casa stabilită la mama ta, trebuie ca mama ta să își dea acordul. Asta se face la primărie sau la notar public. Dar dacă este în străinătate, să își dea acordul la ambasada sau consulatul României.

Toate aceste acte de care ți-am spus se pun la un loc într-un dosar plic.

Important! Noi ți-am furnizat aceste informații, dar nu ne asumăm responsabilitatea dacă actele s-au modificat în timp.

 

Sursa