» Ce face un interpret?

Ce face un interpret?

Interpretul asigură facilitarea comunicării între două sau mai multe persoane care comunică în limbi diferite. Meseria de interpret este una de sine stătătoare, cu reguli, proceduri și un cod etic. Un interpret în limbaj mimico-gestual românesc are cunoștințe temeinice de limba și cultura română, limbaj mimico-gestual românesc și cultura surzilor, stăpânește și aplică cu ușurință tehnicile de interpretare și are abilități de comunicare interculturală foarte bine dezvoltate. De asemenea sunt necesare un grad ridicat de flexibilitate, autocontrol și controlul emoțiilor, precum și rezistență fizică și psihică la efort.

Interpretul nu este asistent sau purtător de cuvânt al persoanei surde, nu face lucrurile în locul acesteia și nu comunică în locul ei. Interpretul oferă servicii de interpretare, fără a oferi explicații, informații sau opinii în numele propriu.

În cazul în care nu ați mai lucrat cu un interpret, înainte de începerea întâlnirii interpretul vă poate explica cum anume va decurge interpretarea, care sunt condițiile și cerințele. În majoritatea cazurilor, interpretarea este simultană, astfel că nu este nevoie să faceți pauze în vorbire. Dacă vorbiți clar și într-un ritm natural, interpretul va traduce simultan pentru persoana surdă. E posibil ca, dacă sunt neclarități, interpretul să vă roage să repetați.

Comunicarea se desfășoară între dumneavoastră și persoana surdă. Interpretul este doar un facilitator. Astfel, vă puteți adresa direct persoanei surde (nu folosiți „spune-i că…”). E important să fiți poziționați în așa fel încât persoana surdă să vă vadă și pe dumneavoastră și pe interpret. Adresați-vă persoanei surde în mod direct, iar dacă aveți curiozități legate de LMG sau de anumite semne, aceasta este cea mai în măsură să vă răspundă.