» Proiecte in desfășurare

Proiecte in desfășurare

 

Proiectul ,,Acces la informații despre persoanele surde” finantat de Fundatia Orange

Acces la informatii pentru persoane surde – ANIALMG

Proiectul ,,Acces la informații pentru persoanele surde’’ realizat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG) are ca scop facilitarea accesului la informații pentru persoanele cu deficiențe de auz prin dezvoltarea paginilor web www.ailg.ro (informații utile pentru persoanele cu deficiențe de auz) și www.dlmg.ro (dicționar de semne video în limbaj mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, părinții copiilor cu deficiențe de auz, adulți cu deficiențe de auz). Aceste pagini web au versiuni mobile pentru a putea fi accesate de pe smartphone-uri. Tot mai multe persoane surde utilizează internetul, și-au achiziționat smartphone-uri sau tablete pentru a putea comunica cu cei din comunitatea lor prin mijloace de înregistrare video sau videocall.

Prin acest proiect se dorește schimbarea mentalităților și spargerea barierelor de comunicare și integrare. ANIALMG a luat inițiativa de a contribui la respectarea drepturilor persoanelor surde: atât cele doua site-uri, cât și versiunile lor mobile sunt gratuite și oferă informații utile pentru beneficiarii acestui proiect. Proiectul reprezintă o sursă bogată de informații prin conținutul de texte scurte scrise în limba română și însoțite de interpretare în limbaj mimico – gestual.

În România exista aproximativ 25.000 de persoane surde din care 2000 sunt elevi. Se estimează că mai mult de jumătate din numărul total de surzi din România folosesc internetul, au smartphone sau tablete. Astfel, beneficiarii finali în acest proiect vor fi toți surzii din România care au acces la internet și dețin un smartphone, un laptop sau o tabletă.

 

 

Colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR) prin proiectul ARTMobile finanțat de Fundația Orange

A început în vara 2015 cu o tabără de elevi de la Școala de surzi nr. 1 din București. MNAR a apelat la serviciile de interpretariat ale ANIALMG.

Obiectivele MNAR în această tabără au fost ca elevii surzi să aibă acces la o educație artistică pe care să o folosească în viitor, să poată recunoaște tablouri, diferite stiluri de a picta, cunoștințe de bază de istoria artei universale dar și românești. A vrut ca arta sa fie cat mai accesibila comunității surde.

Împreună cu ANIALMG, elevii au pornit într-un tur de vizită al MNAR unde au putut afla diferite informații legate de tablouri, de autorii lor, de cultură, cu ajutorul interpreților. De asemenea, zilnic, timp de o săptămână, s-a mers la atelierul MNAR unde s-au făcut activități: desen, recunoașterea a câtorva elemente din tablouri, modelarea lor în plastilină, iar în final elevii au spus în fața camerei de filmat tot ce au învățat despre tablouri.

De asemenea, colaborarea a continuat prin derularea activităților creative cu ajutorul Cristinei Munteanu, artistă de profesie și persoană surdă, împreună cu elevii surzi la Școala de surzi nr. 1 în București. Elevii au desenat, au pictat în acuarelă și au modelat în lut diferite ornamente speciale pentru sărbătorile de iarnă. Prin aceste activități ei au acumulat câteva noțiuni artistice mult mai ușor pentru că au făcut totul practic.

Vizita la Școala Specială Gimnaziala nr. 1 din București

Împreună cu ANIALMG, elevii au pornit într-un tur de vizită al MNAR unde au putut afla diferite informații legate de tablouri, de autorii lor, de cultură cu ajutorul interpreților. De asemenea zilnic, timp de o săptămână, s-a mers la atelierul MNAR unde s-au facut activitați creative: desen, recunoașterea a câtorva elemente din tablouri, modelarea lor în plastilină, iar în final elevii au spus în fața camerei de filmat tot ce au învățat despre tablouri. Aceste filmări vor fi lansate în luna martie 2016.

De asemenea, colaborarea a continuat prin derularea activităților creative cu ajutorul Cristinei Munteanu, artistă de profesie și persoană surdă, împreună cu elevii surzi la Școala de surzi nr 1 în București. Elevii au desenat, au pictat în acuarelă și au modelat în lut diferite ornamente speciale pentru sărbătorile de iarnă. Prin aceste activități ei au acumulat câteva noțiuni artistice mult mai ușor pentru că au făcut totul practic.

Colaborare cu JA ROMANIA

Colaborarea cu Fundația Orange ne-a facilitat realizarea de noi colaborări, printre care și o colaborare cu JA ROMANIA în vederea realizării conținutului unei broșuri cu oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii cu deficiențe de auz. Reprezentanții ANIALMG și-au exprimat bucuria și dorința de a lucra împreună la materialele necesare și benefice tinerilor cu deficiențe de auz, mai ales ca o parte din asociație sunt tineri cu deficiențe de auz care și-au exprimat nevoile și experiențele lor.

Pe baza acestei colaborări, asociația a realizat o extindere a colaborării prin filmarea în limbajul mimico – gestual a conținutului broșurii.

Junior Achievement este o organizație care implementează în şcoli programe de educaţie economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională.