» Ce am realizat…

Ce am realizat…

Asociația a participat în 28 septembrie 2016, la Conferința ,,Multilingvism și drepturi egale în UE: rolul limbajului semnelor”, organizată la Parlamentul Europei, în Bruxelles, Belgia.

De asemenea, asociația a derulat proiectul „Acces la informaţii pentru surzi’’ ce a avut ca scop dezvoltarea unor resurse informaţionale digitale pentru persoanele surde prin două website-uri, www.ailg.ro şi www.dlmg.ro, cu sprijinul Fundaţiei Orange. În prezent, are un al doilea proiect în desfășurare cu Fundatia Orange, care se numește ,,Aplicație în limbajul semnelor”.

Proiectul ,,Acces la informații pentru persoanele surde’’ realizat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual (ANIALMG) are ca scop facilitarea accesului la informații pentru persoanele cu deficiențe de auz prin dezvoltarea paginilor web www.ailg.ro (informații utile pentru persoanele cu deficiențe de auz) și www.dlmg.ro (dicționar de semne video în limbaj mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, părinții copiilor cu deficiențe de auz, adulți cu deficiențe de auz). Aceste pagini web au versiuni mobile pentru a putea fi accesate de pe smartphone-uri. Tot mai multe persoane surde utilizează internetul, și-au achiziționat smartphone-uri sau tablete pentru a putea comunica cu cei din comunitatea lor prin mijloace de înregistrare video sau videocall.

Prin acest proiect se dorește schimbarea mentalităților și spargerea barierelor de comunicare și integrare. ANIALMG a luat inițiativa de a contribui la respectarea drepturilor persoanelor surde: atât cele doua site-uri, cât și versiunile lor mobile sunt gratuite și oferă informații utile pentru beneficiarii acestui proiect. Proiectul reprezintă o sursă bogată de informații prin conținutul de texte scurte scrise în limba română și însoțite de interpretare în limbaj mimico – gestual.

În România există aproximativ 25.000 de persoane surde din care 2000 sunt elevi. Se estimează că mai mult de jumătate din numărul total de surzi din România folosesc internetul, au smartphone sau tablete. Astfel, beneficiarii finali în acest proiect vor fi toți surzii din România care au acces la internet și dețin un smartphone, un laptop sau o tabletă.

 

În iulie 2015 ANIALMG împreună cu elevii de la Școala Specială Gimnazială nr. 1 din București au pornit într-un tur de vizită al MNAR unde au putut afla diferite informații legate de tablouri, de autorii lor, de cultură cu ajutorul interpreților timp de o săptămână,  iar în final elevii au spus în fața camerei de filmat tot ce au învățat despre tablouri. Aceste filmări au fost lansate în luna martie 2016.

Începând din vara anului 2015, ANIALMG organizează cursuri autorizate ANC pentru ocupația de interpret în limbaj mimico-gestual (studii superioare), cod COR 235202, la nivel de inițiere și perfecționare.

În luna aprilie a anului 2015, ANIALMG a prestat servicii de formare profesională în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca pentru 19 de angajați din cadrul instituției publice.

 

În data de 28 aprilie 2015, ANIALMG a participat la conferința de lansare a Fundației Orange, fiind printre câștigătorii programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2015, cu proiectul ,,Acces la informații pentru persoanele surde” care este în desfășurare cu sprijinul Fundației Orange.

În perioada aprilie – mai 2015, ANIALMG a organizat un curs de inițiere la București pentru o grupă formată din 12 persoane dornice să învețe limbajul mimico – gestual și să comunice cu surzii.

În parteneriat cu DGASPC Bihor, echipa asociației a desfășurat un curs de limbaj mimico – gestual la nivel de inițiere în cadrul instituției pentru o grupă formata din 21 de angajați care s-au implicat activ în perioada iunie – iulie 2015.

În iunie – iulie 2015, a avut loc un curs de limbaj mimico – gestual la București pentru o grupă formată din 11 persoane, o parte din ei fiind reprezentanți a instituțiilor publice din județele Ialomița și Olt.

În luna iulie 2015, o delegație din partea asociației a participat la Congresele Mondiale WFD și WASLI în Istanbul, Turcia, reprezentând cu mândrie comunitatea surzilor și a interpreților în Limbaj Mimico – Gestual din România.

În 2015 s-a colaborat cu JA (Junior Achievement) ROMANIA în vederea realizării conținutului unei broșuri cu oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii cu deficiențe de auz. Reprezentanții ANIALMG și-au exprimat bucuria și dorința de a lucra împreună la materialele necesare și benefice tinerilor cu deficiențe de auz, mai ales ca o parte din asociație sunt tineri cu deficiențe de auz care și-au exprimat nevoile și experiențele lor.

În perioada 2014 – 2015, echipa asociației a sprijinit cu resurse umane, materiale de specialitate din domeniul limbajului mimico – gestual și numeroase colaborări cu ASSOC din Baia Mare pentru proiectul ,,Inovare în ocupare pentru femei – Voci pentru comunitate!”. O delegație din partea asociației a participat la numeroase conferințe ale proiectului în Cluj Napoca, București și Londra.

Începând din martie 2012 și până în prezent, ANIALMG asigură interpretarea în limbaj mimico – gestual a emisiunilor TVR Cluj. De-a lungul timpului au beneficiat de interpretare: Jurnalului Regional de week-end, Emisiunea Transilvania la Zi, Emisiunea Fără Prejudecăți precum și emisiunile electorale. În prezent, mai exact din anul 2015, sunt interpretate în limbaj mimico-gestual toate emisiunile informative ale TVR Cluj în intervalul orar 17-18, de luni până vineri. Emisiunile pot fi urmărite și pe platforma http:// www.tvrplus.ro.

Prima colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai a fost în anul 2005, la Facultatea de Științe ale Educației și Psihologie, când trainerii noștri au predat studenților limbajul semnelor.

De la înființarea asociației, ANIALMG este membru al EFSLI (Forumul European al Interpreților în Limbaj Mimico-Gestual) participând la conferințele acestei organizații în Olanda, Italia, Belgia, Marea Britanie,Scoția şi Finlanda.